Makanan-makanan yg sy kongsikn dlm entri ni adalah antara yg digemari oleh org-org Sarawak.
1. Laksa Sarawak
|
Kalau dtg ke Sarawak, menu ini anda semua mesti cuba.. Sekali cuba, akan ingat sampai bila2 penangannya.. hehe.. Dibuat dgn bihun, kuah supnya dicampur dgn santan. Ditambah dgn telur dadar, isi ayam yang dikoyak nipis2 & udang. Biasanya dihidangkn juga bersama dgn sambal goreng & limau.. Pergghh.... | | |
|
|
2. Kolok Mee
|
Gmbr atas tu kolok mee halal punya.. kat bawah tu plk tak halal.. Yang ni pulak wajib dicuba kalau dtg ke Sarawak. Gerenti suka lepas tu & nak makan lagi. Kolok mee halal tu ada daging sapi dalamnya & yang tak halal tu ada daging b**i.. |
|
|
|
|
3. Ayam Pansuh
|
Baru tulis makanan yg ketiga ni tapi dh terliur.. hahaha... Ayam pansuh ni hidangan wajib utk org2 di kampung masa musim perayaan mcm Hari Gawai. Ayam ni dimasak dlm buluh dan dimasukkan juga air (nanti air tu akn jadi supnya). Ramuan lain juga utk ayam pansuh ni ialah serai, bawang & bahan perasa. Mulut buluh tu akan ditutup dgn daun ubi kayu & apabila ayam tu dh masak, daun tu pun akan lembut, so blh dimakan bersama dgn ayam tu.. |
4. Midin Belacan
|
Ni mmg salah satu favourite saya.. hahaha... Midin ni mcm pucuk paku, tapi lain. Dimasak dgn belacan & cili ni, pergghh...mmg sgt best la.. Ada banyak restoran atau tempat2 makan di Sarawak yg hidangkn menu ni. |
5. Ikan Terubuk Masin
|
Ni lecturer sy pun kadang2 ada pesan suruh bwk balik dari Sarawak lepas cuti.. Digoreng & blh tambah dgn cili serta limau.. sgt sedap kalau dimakan dgn nasi yg panas2 lagi... |
6. Umai
|
Ni makanan tradisional org Melanau. Ada umai udang & ada jgk umai ikan. Yang menariknya tentang umai ni, ia tak dimasak. Tapi ikan/udang ni akan masak jgk dgn hanya menggunakn perahan air limau, halia, bwang & cili. Nak bagi rasa lebih fresh, letak seketika dlm peti sejuk sebelum dimakan.. Memang sgt sedap & menaikkn selera ketika mkn nasi.. |
7. Kompia
|
Kuih ni terkenal di Sibu.. Teksturnya yg lembut & ditambah dgn biji bijan di atasnya, sgt sesuai utk minum petang atau sarapan.. |
8. Sup Terung Dayak
|
Rasanya mcm xjumpa terung jenis ni kat Semenanjung. Bentuk bulat, kuning & rasa masam. Buat sup & campur dgn ayam atau ikan salai mmg sgt sedap... |
9. Dabai
|
Buah ni unik.. berwarna ungu kehitaman. Direbus & disalut dgn garam mmg sgt best. Blh jgk digunakan utk membuat resipi Nasi Goreng Dabai.. |
|
|
10. Foochow Mee
|
Upss...yg ni tak halal. Sy xpasti la kalau ada yang halal. Mee ni terkenal di Sibu. Resipi org Cina di sana.. For me, ia mcm Kolok Mee jgk.. |
# Ok... bila datang ke Sarawak, jgn lupa mencuba beberapa menu makanan yg sy dah tunjukkan tu.. Tak rugi..sbg tanda dh smpai ke Sarawak.. hehe...
betul tu..banyak makanan yang sedap2 kat sarawak ni... i like laksa sarawak...
ReplyDeletePengedar Shaklee Terbesar Di Kuching Dengan READY STOCK
hai Christine...sy nk copy blog ni ya, sbgai rujukan bg assignment sy
ReplyDelete